la-Bacau.ro     


Fondat 2012     |                     Site dedicat informarii bacauanilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Coruri de tradiție seculară la Bacău și Oituz

Agerpres

 

Muzica de esență corală, străbătând timpuri tulburi, a rămas în sufletul multora dintre băcăuani, de cel puțin un secol, fapt atestat de existența a două formații reprezentative pentru județ: Corul Ateneu din municipiul Bacău și Corul țărănesc din comuna Oituz.

Deși numărul formațiilor corale a scăzut dramatic în comparație cu cele peste 150 care erau în anii '80 în județul Bacău, un împătimit al acestui gen muzical, profesorul Vintilă Dabija, susține că nevoia de muzică corală există și că, pe lângă formațiile amintite are un succes deosebit, în țară și în străinătate, Corul de elevi "Armonia" de la Colegiul Național de artă "George Apostu" din municipiul bacovian.

"Prin piesele de origine corală se transmit mesaje extraordinare și, în primul rând, acea armonie care se creează între voci, între spectator și artist, în starea aceea de bine, de confort dată de sonoritate. Intervine apoi, foarte important, comunicarea între oameni cu diferite nivele de cultură cu un țelul unic de a scoate în eter esența minunată a partiturii. Dar, corul formează și caractere, întărește solidaritatea umană. Este vorba de conviețuirea în grup, de comunicare, de șlefuire a comportamentelor, de cultură", spune, la rândul său, profesorul Gheorghe Gozar de la Colegiul Național de artă "George Apostu".

Corala "Ateneu" și-a început activitatea în 1923, ca o formație muzicală a învățătorilor din Bacău. După 1949, corul a funcționat fie sub egida Inspectoratului Școlar, fie a Sindicatului din învățământ.

"În prezent, are un statut propriu ființând drept Societatea Corală 'Ateneu' și, deși, a rămas a cadrelor didactice, nu mai are nicio legătură cu Inspectoratul Școlar Județean ori cu sindicatul. Însă, pentru a conserva tradiția și adevărul, ne păstrăm în titulatura formula de 'cor al cadrelor didactice'", dezvăluie profesorul Ion Bănică, actual dirijor al formației, cel care a împlinit luna trecută 81 de ani.

"Părintele" acestui cor a fost Ion Luca, preot, poet, dramaturg, dar și un reputat muzician. De altfel, Ion Luca a fost și primul dirijor al Coralei "Ateneu", pe care l-a condus până în 1932. Bagheta de dirijor a fost preluată apoi de profesorul Alexandru Tiron, fost corist, care a condus formația până în 1941, iar după război Vasile Pârlea a dirijat corala timp de 15 ani. Corul a fost condus ulterior de profesorul Gheorghe Vrânceanu, iar din 1971 la pupitru s-a aflat neîntrerupt profesorul Ion Bănică.

Acesta spune că secretele longevității Coralei "Ateneu" au fost pasiunea, dăruirea și dragostea pentru muzica corală, precum și puterea de a depăși greutățile.

Prima recunoaștere publică a valorii formației corale băcăuane a venit destul de târziu, în 1972, la Concursul Național al Corurilor de Cameră desfășurat la Brașov, la care au participat 48 de formații, iar "Ateneu" a luat Trofeul "Gheorghe Dima" și Medalia de Aur acordată de un juriu în care se aflau Marin Constantin, dirijor al Corului Madrigal, compozitorul Dumitru Botez, precum și alți reputați specialiști ai muzicii corale românești.

Au urmat alte participări meritorii la festivaluri organizate în Bacău, Botoșani, Suceava, Iași, Buzău, iar în 1983 Corul "Ateneu" a fost invitat să concerte pe scena Ateneului Român din București.

"A fost un mare succes, după care a început cariera internațională a formației noastre cu turnee și participări, premiate, la festivaluri internaționale în Cehoslovacia, Polonia, Italia, Franța, Germania, Austria, Grecia, Elveția", își amintește Gheorghe Gozar, fost membru al Coralei "Ateneu" mai bine de 20 de ani.

În 1983, Corala "Ateneu" înregistrează primul disc la Electrecord, iar din 2001 corul se dedică înregistrării a două CD-uri și susținerii în 2007 a unui concert vocal-simfonic, în care piesa de rezistență a fost "Gloria" de Vivaldi, la pupitrul orchestrei fiind maestrul Ovidiu Bălan.

Din anul 2003, Corala "Ateneu" nu a mai putut onora invitațiile de participare la festivaluri și concursuri interne, dar mai ales internaționale, din lipsa unei susțineri financiare.

"Au fost în fiecare an câte 10-15 asemenea invitații, venite din țările unde am mai concertat, dar și din Spania, Olanda și Italia. Ultimul concert a fost în Franța, unde în 2003, spre marea noastră bucurie, am câștigat Premiul I", arată profesorul Bănică.

După 1990, multe coruri din țară, unele foarte valoroase, s-au desființat din motive financiare, pentru că multe societăți comerciale ce susțineau asemenea formații muzicale au dispărut. Nici corurile care erau finanțate de sindicate ori de casele de cultură nu au rezistat și a scăzut și interesul pentru spectacolele corale.

"Și pentru noi au fost momente foarte grele. În toată Moldova, în afară de județul Bacău, mai sunt doar două coruri cunoscute, la Iași, unul al Conservatorului și unul al Operei. Atât. Corala 'Ateneu' suplinește și un cor al Filarmonicii din Bacău și asta datorită maestrului Ovidiu Bălan, căruia i se datorează existența Orchestrei simfonice în Bacău, dar și continuarea activității corului nostru. Un om deosebit, un prieten al nostru. Am luptat împreună, el pentru Filarmonică, eu pentru cor, pentru a rezista timpului. Ne-am încăpățânat să menținem acest cor al cadrelor didactice, în memoria înaintașilor noștri, pentru profesorii minunați coriști din Bacău, care au adus la 'Ateneu' pasiunea lor pentru muzică, dar și bucuria de a fi împreună, de a comunica publicului câte ceva din bijuteriile muzicii corale, din trăirile minunate pe care aceasta le oferă", mărturisește profesorul Ion Bănică. De altfel, în 2014 se împlinesc 91 de ani de la fondarea societății corale pe care o conduce de aproape 43 de ani.

De-a lungul anilor au fost introduse în repertoriul formației corale partituri dificile din opera simfonică universală, între care lucrări celebre din creațiile lui Mozart, Beethoven, Vivaldi, Strauss, Verdi, dar și piese corale românești de inspirație folclorică. Corala "Ateneu" a cântat în concerte alături de cunoscuți soliști de operă din România, Franța, Italia și Republica Moldova.

"Sunt impresionat de ceea ce a făcut, în timp, Corala Ateneu. Sunt convins că profesorul Bănică, dar și coriștii fac eforturi deosebite pentru a rezista în continuare. Se simte, în ultimii ani, o revigorare a muzicii corale, mai ales în jurul bisericilor. Acum, când muzica corală este depolitizată, farmecul și virtuțile ei trebuie să ajungă la oameni așa cum încearcă Corala Ateneu. Și nimic din ceea ce face nu este de prisos", spune muzicologul și compozitorul Liviu Dănceanu, dirijorul Corului Arhaeus.

Corul Țărănesc din Oituz a fost înființat în 1903, ca un cor bisericesc și popular, de preotul doctorand Ion Tudorache, bunicul marii actrițe Olga Tudorache, cu sprijinul domnișoarei Elena Negropontes, viitoarea soție a generalului Eremia Grigorescu. După mai mulți ani, corul a fost dirijat de Valeriu Tudorache, fiul inițiatorului său, iar după decesul prematur al acestuia, a fost condus, 17 ani, de învățătorul Constantin Radu. Din 1964 este dirijat de profesorul Gheorghe Oprea.

"Au trecut, iată, 50 de ani de când dirijez, organizez, promovez mereu tineri, pregătesc zilnic corul. Totul pentru a-l ține în viață, pentru a fi la înălțimea celor care l-au înființat și i-au dus iată activitatea la vârstă seculară", spune profesorul Gheorghe Oprea.

O fotografie veche, în care se văd fețele radioase ale coriștilor din anul 1913, îmbrăcați în costume naționale specifice locului, se află la loc vizibil în Căminul cultural din Oituz, locul unde activează acest corul țărănesc de legendă pentru locuitorii comunei.

"Sunt înaintașii corului care și-a continuat activitatea, fiind prezenți în spiritualitatea comunei, a județului, a țării, de 110 ani. Nu i-am cunoscut pe coriștii din fotografie, nici pe fondatorii corului. Pe nepoții și strănepoții lor, membrii actuali ai corului mixt țărănesc oituzean îi știu bine. Sunt alături de ei de mai bine de 30 de ani", spune cu vocea sa baritonală primarul din Oituz, Ion Osoloș, el însuși component de nădejde al formației corale încă de pe vremea când era flăcău.

Și în prezent majoritatea coriștilor sunt țărani, mulți dintre ei în vârsta. Sunt și familii care cântă de mulți ani cum sunt soții Maria și Aluiz Balint și fiul lor, Marcel, dar și o altă familie Balint, cei are în componență pe Corneliu, un foarte bun tenor, băiatul său Eugen, un bas cu voce clară. De asemenea, mai sunt Aglaia și Vasile Lazăr, Aglaia și Ion Todiriță.

În cei 110 ani de activitate a formației muzicale, mai bine de o mie de localnici au cântat în cor, au susținut sute de spectacole, și au venit seara la căminul cultural, asigurând longevitatea corului, în componența căruia sunt și ortodocși și catolici.

"Ar mai fi și aspectul patriotic. De zeci de ani buni noi participăm la toate manifestările organizate în comună cu ocazia aniversării ori a comemorării eroilor și a luptelor crâncene de la Oituz și Poiana Sărata în conflagrațiile mondiale din secolul trecut. Manifestarea noastră de suflet este 'Memoria Oituzului', care se desfășoară în fiecare an pe 15 august, din 1973. Vin oituzeni stabiliți în toată țara, dar și din străinătate. Este frumos, înălțător, să evoluezi în fața lor, să cânți pe scenă, în satul tău, în fața tinerilor și a oamenilor în vârstă, să cânți cântece ce au întârit sufletele în momente dramatice ori melodii ce reflectă spiritul creativ al populației acestei zone", a mai spus profesorul Gheorghe Oprea.

Prezent într-un an la manifestările de la Oituz, episcopul romano-catolic de Iași Petru Gherghel spunea că "se cuvine să fie exprimată recunoștința față de cei care au trudit de-a lungul anilor în menținerea acestei formații, față de cei care au cântat în acest cor".

Episcopul Petru Gherghel a dezvăluit că are o "prețuire aparte" pentru ceea ce fac coriștii țărani din Oituz în "promovarea valorilor culturale tradiționale, precum și pentru lunga perioadă de laudă adusă Domnului și de cântare a trecutului zonei și comunități unde trăiesc".

"Cel mai mare succes este acela că formația a fost mereu prezentă în spiritualitatea comunei, dacă se vorbește despre activitatea culturală în Oituz, bogată în tradiții folclorice, iar prima referință a fost totdeauna corul", spune, la rândul său, primarul Ion Osoloș.

Corul Țărănesc din Oituz s-a făcut remarcat și în țară, fiind invitat la mai toate manifestările de gen organizate în diverse zone, de unde s-a întors cu medalii și diplome, dar și la televiziune și radio, unde a înregistrat imnul Oituzului "Străbună Vatră".

"Sunt puține comune care au un imn al lor. La orice manifestare, oriunde ne-am duce, spectacolul nostru începe cu Imnul Oituzului", afirmă Veronica Covaci, membră a corului.

Dragostea pentru muzica corală este continuată, remarcabil, și de Corul "Armonia", formație ce reunește elevi ai Colegiului Național de Artă "George Apostu" din Bacău.

Cei 40 de membri ai formației, ce își modifică anual componența, au înregistrat, în cei 24 de ani de la înființare, piese muzicale în compania unor formații simfonice profesioniste, Orchestra Simfonică din Bacău, soliști ai Operei Naționale, dar și cu orchestre similare din Brașov și Satu Mare.

De asemenea, Corul "Armonia" l-a însoțit la concertele "Anotimpuri" pe renumitul cantautor Tudor Gheorghe. Garnituri mai vechi ale formației au susținut concerte în Franța, Ucraina, Polonia, Ungaria, Italia, corul fiind distins cu premii și mențiuni, dintre care, în 1997, Premiul de popularitate la renumitul festival coral european "Inflorescențe de mai", găzduit de orașul francez Tours.

O remarcabilă performanță o constituie, însă, prezentarea, anul trecut, la Viena în premieră mondială a lucrării "Symphonia Romani", lucrare aparținându-i compozitorului Adrian Gașpar, un tânăr în vârstă de 27 de ani originar din Timișoara, care locuiește în prezent în Capitala Austriei.

"Acest spectacol, inițiat de maestrul Teodor Coresi, a fost unul cu totul special, nu numai pentru că se constituie într-o noutate pentru publicul meloman, dar a fost prezentat într-un context socio-politic delicat, în care etnia romă nu are o imagine bună în Europa, mulți membri ai acesteia fiind expulzați din unele țări ale continentului. Subiectul acestei lucrări vocal-simfonice reflectă, prin trăirile unui copil rom care a fost prizonier în lagărul de la Auschwitz, una dintre dramele profunde îndurate de membrii acestei etnii. Adolescenții Bacăului au primit cu aplauze la scenă deschisă. Cunoșteam din colaborările anterioare valoarea formației conduse de profesorul Gheorghe Gozar, dar ceea ce au făcut pentru aprofundarea Symphoniei Romani este uluitor pentru niște voci tinere. Este foarte dificil de cântat, sunt măsuri ce presupun o cunoaștere profundă a tehnicii vocale, trăire profundă a muzicii. Ei bine, chiar și pe o scenă din patria muzicii, Austria", spune dirijorul spectacolului, Ovidiu Bălan, director onorific al Filarmonicii din Bacău.

Creat într-un moment în care mișcarea corală în România începuse să intre în declin, Corul Armonia, la început gândit cu voci egale și apoi, în 1996, devenit mixt, "a rezistat prin dragoste, prin tenacitate", spune inițiatorul și dirijorul său, profesorul Gheorghe Gozar.

"An de an, pleacă o clasă și trebuie refăcută componența corul. Este un 'perpetuum mobile'. Este o muncă extraordinară pentru a ajunge la performanță și corul nostru a ajuns la acest nivel. A cucerit de trei ori Concursul Național, mergem aproape în fiecare an la festivaluri și concursuri internaționale", precizează dirijorul.

Gheorghe Gozar reușise, în deceniile opt și nouă al secolului trecut, să creeze un valoros cor muncitoresc de peste o sută de persoane la Aerostar Bacău, care a atins performanța de cânta Simfonia a IX-a de Beethoven împreună cu Filarmonica și soliști ai Operei Naționale.

Profesorul se îngrijește, în prezent, și de Corul Seminarului ortodox din Roman, de corul Bisericii "Sfântul Nicolae" și Corul Pensionarilor din Bacău, în rândul căruia se află mulți dintre foștii săi coriști de la Aerostar.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, abonează-te gratuit la Newsletter trimițând site-ul de care ești interesat(ă) și adresa ta de e-mail la office@la-romania.ro.


laAnunt.ro |eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro | la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro |la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro | la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro | la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2014